Εντυπωσιακή η παρουσία του «Νηρέα στη φετινή εκδήλωση της «Βραδιάς του Ερευνητή 2019»

Share This Post

«Έκλεψε» τις εντυπώσεις η θεατρική παράσταση «Ταξίδι στον Μπλε Κύκλο»

Μεγάλη επιτυχία αποτέλεσε για το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού «Νηρέας» του Πανεπιστημίου Κύπρου, η συνδιοργάνωση με το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου (ΙδΕΚ) της θεατρικής παράστασης «Ταξίδι στον Μπλε Κύκλο»,που δόθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Βραδιά του Ερευνητή 2019» στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2019. Η θεατρική παράσταση αποτελεί μεταφορά κειμένου του βραβευμένου παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου «Το Μυστικό Βιβλίο του Μπλε Κύκλου», του Αντώνη Παπαθεοδούλου (συγγραφέας), της Ίριδας Σαμαρτζής (εικονογράφος) και της Δρ. Δέσπω Φάττα-Κάσινου, Διευθύντριας του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού Νηρέας του Πανεπιστημίου Κύπρου 

Η ιστορία του παιδικού βιβλίου ζωντάνεψε στη σκηνή του Συνεδριακού Κέντρου Φιλοξενία στη Λευκωσία, με πολλή χορό, μουσική, τραγούδια, χρώματα και άφθονα γέλια. Στόχος του βιβλίου, το οποίο έχει αποσπάσει το πρώτο βραβείο των Public Awards Ελλάδος 2019 στην κατηγορία Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία και το δεύτερο βραβείο στα Βραβεία του Αναγνώστη 2019 στην κατηγορία Βιβλίο Γνώσεων,είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών μέσα από την ενημέρωση, τη γνώση και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης για την προστασία του πιο πολύτιμου αγαθού στον πλανήτη μας, του νερού. Το βιβλίο αυτό, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της ερευνητικής ομάδας του «Νηρέα και της Δρ. Φάττα-Κάσινου, περιγράφει με ένα μοναδικό τρόπο μέσα από τον ευφάνταστο και ευρηματικό λόγο του Α. Παπαθεοδούλου και τις μαγικές εικόνες της Ι. Σαμαρτζή τον «αέναο κύκλο του νερού», δίνοντας έμφαση στο πρόβλημα της ανεπάρκειας των υδατικών πόρων στον πλανήτη, στη ρύπανση και μόλυνση του νερού και τους τρόπους επεξεργασίας των αστικών λυμάτων ώστε να διατεθούν με ασφάλεια στο περιβάλλον και να επαναχρησιμοποιηθούν.

Οι ηθοποιοί, που είναι καταξιωμένα άτομα με πολύχρονη εμπειρία στο χώρο της εκπαιδευτικής θεατρικής σκηνής, ταξίδεψαν το κοινό αποδίδοντας τους κεντρικούς ήρωες του βιβλίου με έναν μοναδικό τρόπο, στο ρόλο των καθηγητών Δρ. Τομ Άτομος (Θανάσης Δρακόπουλος), Δρ. Σέλια Σερλκ (Κριστιάνα Γεωργίου), Στρατηγός Κλαίρη Κλιν (Χριστιάνα Λάρκου), Δρ. Σκοτ Γουότερ (Μιχάλης Χρίστου), Δρ. Αντρέ Αντίβ, Αντιβιοτόπουλος (Κώστας Καντζιλιέρης) και Δρ. Λάμπης Κρούσταλος (Χρίστος Τουμάζου). Καλωσόρισαν με τον πιο ευχάριστο, διασκεδαστικό και ευρηματικό τρόπο τους μικρούς μας φίλους στην «Κοινωνία του Αέναου Μπλε Κύκλου», με απώτερο σκοπό να γίνουν και αυτοί μέλη της, δηλαδή υπερασπιστές, μελετητές, επιστήμονες και προστάτες της πιο σπουδαίας ουσίας του πλανήτη: ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ. Μέσα από τη θεατρική παράσταση, οι μικροί και μεγάλοι θεατές γνώρισαν τη μαγική ουσία του πλανήτη, το νερό και έζησαν μια συναρπαστική περιπέτεια, μαθαίνοντας απλούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν στην ορθολογική χρήση του νερού στην καθημερινή ζωή και στη μείωση της ρύπανσης του.

Οι ηθοποιοί μάγεψαν τα παιδιά με την υποκριτική τους και μέσα από τη διάδραση και το παιχνίδι χάρισαν στους θεατές μια αξέχαστη εμπειρία διασκέδασης και γνώσης. Τις πρωινές παραστάσεις παρακολούθησαν πέρα των 730 μαθητών σχολείων δημοτικής εκπαίδευσης, γυμνασίων και λυκείων, τα οποία οργανωμένα επισκέφτηκαν την εκδήλωση και τις ανοιχτές για το κοινό απογευματινές παραστάσεις παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 θεατές.

Οι θεατρικές παραστάσεις που έλαβαν χώρα πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας. Χορηγοί της παράστασης ήταν το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας και η εταιρεία Biotronics Ltd. Τόσο η παράσταση «Το ταξίδι στον Μπλε Κύκλο» όσο και το βιβλίο «Το Μυστικό Βιβλίο του Μπλε Κύκλου» δημιουργήθηκαν στα πλαίσια δύο ερευνητικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Νηρέα, το NEREUS COST Action ES1403 και το ANSWER ITN (H2020-MSCA-ITN-2015/675530).

Συμμετέχει στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη πιλοτικών συστημάτων επεξεργασίας αστικών λυμάτων για την επαναχρησιμοποίησή τους για άρδευση καλλιεργειών

Το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού «Νηρέας» του Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετέχει σε ένα νέο καινοτόμο ερευνητικό έργο, με το ακρωνύμιο  “DSWAP («Decisionsupportbasedapproachforsustainablewaterreuseapplicationinagriculturalproduction», στο πλαίσιο της προκήρυξης PRIMA (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area). Το εν λόγω έργο χρηματοδοτείται από το Δίκτυο PRIMA και εντάσσεται στη θεματική ενότητα που αφορά τη Διαχείριση του Νερού και συγκεκριμένα την «επαναχρησιμοποίηση και αφαλάτωση νερού για παραγωγή γεωργικών προϊόντων και τροφίμων». Το έργο έχει διάρκεια 3 χρόνια και ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019, με συνολικό προϋπολογισμό 1,2 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία €245,000 αντιστοιχούν στον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Ο γενικός στόχος του έργου είναι να σχεδιάσει, αναπτύξει και βελτιστοποιήσει πιλοτικά συστήματα επεξεργασίας αστικών λυμάτων ειδικά σχεδιασμένων για την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων για άρδευση καλλιεργειών, τα οποία θα είναι σε θέση να διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και τη μακροπρόθεσμη αγρονομική βιωσιμότητα.

 

Οι ειδικοί στόχοι του έργου αφορούν: τη βελτιστοποίηση και αξιολόγηση ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών δευτεροβάθμιας επεξεργασίας ειδικά σχεδιασμένων, ώστε να ενσωματωθούν σε αποκεντρωμένα συστήματα επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης, την ανάπτυξη και αξιολόγηση προηγμένων τεχνολογιών που ενσωματώνονται σε αποκεντρωμένα συστήματα επεξεργασίας για τη μείωση των χημικών και βιολογικών μικρορύπων, όπως είναι τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια και γονίδια (π.χ. προηγμένες διεργασίες χημικής οξείδωσης και αντίστροφη ώσμωση), την ανάπτυξη και αξιολόγηση διεργασιών για τη μείωση της αλατότητας του επεξεργασμένου αποβλήτου, η οποία μπορεί να προκαλέσει υποβάθμιση της ποιότητας του εδάφους και των καλλιεργειών (π.χ. αντίστροφη ώσμωση με μεμβράνες και phyto-desalination), την αξιολόγηση των επιδόσεων των πιο πάνω ολοκληρωμένων διεργασιών επεξεργασίας ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ενδιαφερόμενων μερών, βάσει των τοπικών υποδομών, τη γεωγραφία, το φορτίο της εισροής, το κόστος εγκατάστασης, την ενεργειακή κατανάλωση και τη δυνατότητα συντήρησης, και τέλος την ανάπτυξη και εφαρμογή εργαλείων υποστήριξης αποφάσεων που είναι ικανά να ενσωματώνουν και να αξιολογούν τα δεδομένα που παράγονται από τα διαγνωστικά εργαλεία αξιολόγησης μικροβιακών, χημικών και φυτο-τοξικολογικών παραμέτρων τόσο στα επεξεργασμένα αστικά λύματα όσο και στο έδαφος που αρδεύτηκε με αυτά.

 Το Δίκτυο Συνεργασίας περιλαμβάνει ερευνητικούς φορείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. O Συντονιστής του έργου είναι ο Δρ. Eddie Cytryn από τον Οργανισμό Γεωργικών Ερευνών (Agricultural Research Organization – ARO) στο Ισραήλ και η υπεύθυνη του έργου για την Κύπρο είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού «Νηρέας», Δρ. Δέσπω Φάττα-Κάσινου. Στο Δίκτυο συμμετέχουν ως συνεργαζόμενοι φορείς η κυπριακή εταιρεία S.K. Euromarket Ltd, η ισραηλινή εταιρεία Fluence Corp., το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης, το Πανεπιστήμιο της Λωραίνης, το Πανεπιστήμιο του Σαλέρνο, το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας και η ισπανική εταιρεία Apria Systems.

 

H Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού «Νηρέας», Δρ. Δέσπω Φάττα-Κάσινου σημείωσε ότι η προστιθέμενη αξία του έργου DSWAP έχει επιστημονικό, τεχνολογικό, οικονομικό και κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς η επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση των αστικών λυμάτων είναι ένα πολύπλευρο θέμα διεθνούς ενδιαφέροντος. Το έργο θα έχει σαφώς προστιθέμενη αξία στην οικονομία των εμπλεκόμενων χωρών, αποφεύγοντας επενδύσεις σε ακριβές και ενεργοβόρες τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα η αφαλάτωση και η μεταφορά νερού από άλλες χώρες, κατέληξε.

Στο Συνέδριο η Δρ. Δέσπω Φάττα-Κάσινου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος  Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και Διευθύντρια του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού «Νηρέας» του Πανεπιστημίου Κύπρου, απηύθυνε την εναρκτήρια ομιλία με τίτλο ²Operating parameters andoxidative damageme chanisms of Advanced Oxidation Processes against antibioticresistant bacteria and resistance genespresentin wastewater².  Η παρουσίαση της Δρ. Καραολιά με τίτλο ²Changes in urban wastewater bacterial community structure after the application of an MBR combined with solar photo-Fenton oxidation² απέσπασε το Bραβείο Kαλύτερης Προφορικής Παρουσίασης.

Το θέμα της παρουσίασης  αφορά τις αλλαγές στη δομή της βακτηριακής κοινότητας των αστικών λυμάτων μετά την εφαρμογή ενός βιοαντιδραστήρα μεμβρανών σε συνδυασμό με τη διεργασία ομογενούς οξείδωσης φώτο-Fenton υπό πραγματική ηλιακή ακτινοβολία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της παρουσίασής της,  αποτελεί μέρος της ερευνητικής της εργασίας, στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής, η οποία ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2019, υπό την επίβλεψη της Δρ. Δέσπως Φάττα-Κάσινου.

 

Δημοσιεύτηκε στο Παιδεία News

More To Explore

Articles in press

Σημαντική χρήση μεθαμφεταμίνης στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με Πανευρωπαϊκή Έρευνα – 20/03/24

Σημαντική χρήση μεθαμφεταμίνης στην Κύπρο, αλλά χαμηλότερα Eυρωπαϊκό μέσο όρο για άλλες ουσίες.   Πανευρωπαϊκή Έρευνα που διεξήχθη την άνοιξη του 2023, σχετικά με την

News

World Water Day – 22 March 2024

Economic, social and environmental prosperity of communities and protection of public health, food and energy systems rely on the equitable management of a well-functioning water

Scroll to Top