Συμμετοχή του NIREAS-IWRC του Παν. Κύπρου στην Εβδομάδα Έρευνας και Καινοτομίας

innovation, business, information

Share This Post

ΤΩΝ Τ. ΤΟΥΜΑΖΗ* ΚΑΙ ΔΡΟΣ Ε. ΜΙΧΑΗΛ**

Το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού Νηρέας του Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετείχε στις δραστηριότητες της Εβδομάδας Έρευνας και Καινοτομίας που διοργάνωσε το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) κατά την εβδομάδα 23-27 Σεπτεμβρίου 2013.

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013 μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Σταυρού επισκέφθηκαν τα εργαστήρια του Ερευνητικού Κέντρου. Στους χώρους των εργαστηρίων οι μαθητές παρακολούθησαν και γνώρισαν τις βασικές μετρήσεις χαρακτηρισμού ποιότητας νερού. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε επίδειξη πειραμάτων προηγμένης χημικής οξείδωσης (π.χ. ετερογενής και ομογενής φωτοκατάλυση παρουσία προσομοιωμένου ηλιακού φωτός, φωτόλυση με χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας και οζονισμός). Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στους χώρους όπου πραγματοποιείται χημική και μικροβιολογική ανάλυση δειγμάτων νερού. Τέλος, ενημερώθηκαν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να απομακρυνθούν οι υδρογονάνθρακες από το έδαφος καθώς και πώς μπορούν να ταυτοποιηθούν χημικές ουσίες με τη χρήση οπτικών ινών και φασματοσκοπίας.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Nireas-IWRC καθώς και μεταδιδακτορικοί συνεργάτες συμμετείχαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το ΙΠΕ στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο με ομιλητή τον Δρ. Νικόλα Ζαμπόγλου παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη. Οι ερευνητές του Νireas-IWRC ενημέρωσαν του παρευρισκόμενους για τις δραστηριότητες του ερευνητικού κέντρου. Παρουσιάστηκε σχετικό βίντεο με τις δραστηριότητες όλων των στρατηγικών έργων υποδομής που χρηματοδοτούνται από το ΙΠΕ συμπεριλαμβανομένου και του Νireas-IWRC.

Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013 η διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Δρ. Δέσπω Φάττα-Κάσινου, παρουσίασε το θέμα «Άγνωστοι ρύποι στο νερό και τη ζωή μας», σε καφετέρια στη Λάρνακα όπου διοργανώθηκε «Επιστημονικό Καφενείο». Στόχος της εκδήλωσης ήταν είναι η ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ νέων κυρίως ανθρώπων, ερευνητών αλλά και απλού κοινού, σε επιστημονικά, τεχνολογικά και ερευνητικά θέματα.

Tην Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού Νηρέας συμμετείχε στη ‘Βραδιά του Ερευνητή’ που φέτος πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό. Στο περίπτερο του Ερευνητικού Κέντρου οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, ενημερώνονταν αλλά και μάθαιναν μέσα από διάφορες δραστηριότητες για τις ιδιότητες του νερού, τη διάβρωση του εδάφους, τις διεργασίες απομάκρυνσης οργανικής ύλης από υγρά απόβλητα και τον έλεγχο της τοξικότητας δειγμάτων νερού. Επίσης, παρακολούθησαν μέσα από υπολογιστικά μοντέλα συνεκτικές δομές τυρβώδους ροής που δημιουργούνται από ταραχώδεις κυματισμούς στην επιφάνεια του βυθού καθώς και μοντέλα για τον προσδιορισμό σημείων απώλειας νερού σε υπόγεια συστήματα μεταφοράς πόσιμου νερού.

Το περίπτερο του Ερευνητικού Κέντρου μετά από ψηφοφορία των επισκεπτών κατατάγηκε πρώτο στην επιλογή του κοινού ως το καλύτερο περίπτερο της εκδήλωσης, ανάμεσα σε συνολικά 45 περίπτερα !!!

Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός «SFactor» όπου μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ασχολήθηκαν με ένα επιστημονικό φαινόμενο και το παρουσίασαν μπροστά σε κοινό και κριτική επιτροπή με ένα πρωτότυπο αλλά και διασκεδαστικό τρόπο μέσα σε 2 λεπτά. Η Διευθύντρια του Nireas-IWRC, Δρ. Δέσπω Φάττα-Κάσινου ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής.

 

*Ερευνητής Nireas-IWRC, Πανεπιστήμιο Κύπρου.

**Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης – Ερευνητής, Nireas-IWRC, Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

Δημοσιεύτηκε στο Παιδεία News

More To Explore

Articles in press

Σημαντική χρήση μεθαμφεταμίνης στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με Πανευρωπαϊκή Έρευνα – 20/03/24

Σημαντική χρήση μεθαμφεταμίνης στην Κύπρο, αλλά χαμηλότερα Eυρωπαϊκό μέσο όρο για άλλες ουσίες.   Πανευρωπαϊκή Έρευνα που διεξήχθη την άνοιξη του 2023, σχετικά με την

News

World Water Day – 22 March 2024

Economic, social and environmental prosperity of communities and protection of public health, food and energy systems rely on the equitable management of a well-functioning water

Scroll to Top