Εβδομάδα Έρευνας και Καινοτομίας: O Νηρέας συμμετέχει και σας προσκαλεί σε μια γνωριμία με το νερό!

technology, hands, agreement

Share This Post

*ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΡΟΥ ΝΗΡΕΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της «Εβδομάδας Έρευνας και Καινοτομίας», η οποία διοργανώνεται το διάστημα 24-28 Νοεμβρίου 2014 από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ), το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο ΝερούΝηρέαςτου Πανεπιστημίου Κύπρου, φιλοξένησε στους εργαστηριακούς του χώρους ομάδα μαθητών από το Γυμνάσιο Παλλουριώτισσας την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014.

Οι δραστηριότητες και εκδηλώσεις της «Εβδομάδας Έρευνας και Καινοτομίας» εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΙΠΕ για τη δημιουργία μιας κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο μέσα από την ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και άλλων ενδιαφερόμενων μερών, για τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας. Πρωταρχικός στόχος της πρωτοβουλίας, η οποία διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά, είναι η προώθηση της σημασίας της έρευνας και της καινοτομίας για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της Κύπρου, όπως επίσης και η προβολή του έργου των ερευνητών. Για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής απήχησης, οι εκδηλώσεις αφορούν ένα ευρύ φάσμα ομάδων πληθυσμού, όπως μαθητές, νεολαία, ερευνητική κοινότητα, επιχειρήσεις και το ευρύ κοινό.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές Γ’ Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία μιας μοναδικής περιήγησης στα εργαστήρια του Νηρέα από το επιστημονικό προσωπικό των εργαστηρίων και ενημερώθηκαν σχετικά με τις δράσεις και το ερευνητικό έργοπου επιτελείται στο Ερευνητικό Κέντρο.

Αρχικά, οι μαθητές ενημερώθηκαν από την ομάδα των ερευνητών για το θέμα της προστασίας των υδάτινων πόρων το οποίο αναγνωρίζεται πλέον ως προτεραιότητα ύψιστης σημασίας για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας νερού για την κοινωνία και τα οικοσυστήματα.

Οι μαθητές στη συνέχεια παρακολούθησαν και γνώρισαν τις βασικές μετρήσεις χαρακτηρισμού ποιότητας νερού όπως pH, αγωγιμότητα, διαλυμένο οξυγόνο, κ.α.. Επίσης, έγινε επίδειξη της λειτουργίας του αναλυτικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την ανάλυση δειγμάτων νερού για τον προσδιορισμό χημικών παραμέτρων που καθορίζουν την ποιότητά του,όπως αναλυτή ολικού οργανικού άνθρακα, συστήματα υγρής χρωματογραφίας (απλή ή συζευγμένη με διπλή φασματομετρία μάζας), σύστημα ιοντικής χρωματογραφίας, αναλυτή ατομικής απορρόφησης για ανίχνευση μετάλλων, κ.λπ. Πραγματοποιήθηκε επίσης σύντομη επίδειξη της βιοδοκιμής με χρήση των μικροοργανισμών του γλυκού νερού Daphniamagna, η οποία εφαρμόζεται για την αξιολόγηση της τοξικότητας δειγμάτων νερού.Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πειράματα προηγμένης χημικής οξείδωσης (π.χ. ετερογενής και ομογενής φωτοκατάλυση παρουσία προσομοιωμένου ηλιακού φωτός, φωτόλυση με χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας, κ.α.) για την επεξεργασία νερού και αστικών λυμάτων με στόχο την απομάκρυνση μικρορύπων και οργανικού φορτίου.

Τέλος, οι μαθητές παρακολούθησαν πειράματα σταθεροποιημένης κλίνης και ενημερώθηκαν για τους τρόπους με τους οποίους δύνανται να απομακρυνθούν οι υδρογονάνθρακες από το έδαφος με τη χρήση τασιενεργών ουσιών καθώς και πώς μπορούν να ταυτοποιηθούν χημικές ουσίες με τη χρήση οπτικών ινών και φασματοσκοπίας.

Την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014, ο Νηρέας θα συμμετάσχει στην εκδήλωση του ΙΠΕ «Με τη Ματιά του Ερευνητή» η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξένια από τις 10.00-13.00 και 15.00-21.00. Σε μια προσπάθεια προώθησης της σημασίας και της ορθολογικής διαχείρισης του νερού, το περίπτερο θα περιλαμβάνει τόσο δράσεις ενημέρωσης όσο και δράσεις εφαρμογής τεχνικών επεξεργασίας νερού με στόχο την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, ευαισθητοποίησης και υπευθυνότητας της νέας γενιάς σε ό,τι αφορά την αειφόρο διαχείριση και χρήση του νερού. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εμπλακούν σε απλές εργαστηριακές ασκήσεις με στόχο τη διερευνητική μάθηση και την ανάπτυξη κριτικού ενδιαφέροντος στο γνωστικό αντικείμενο της διαχείρισης του νερού.

Θα μας βρείτε στο περίπτερο 19! Στο περίπτερο μας θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό σχετικά με το νερό και τη διαχείρισή του.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να αποταθείτε στους ακόλουθους συνδέσμους:

–    Στο επίσημο ιστολόγιο της εκδήλωσης: http://matiaerevniti.blogspot.com,

–    Στη σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook: https://www.facebook.com/matiaerevniti

–    Στην επίσημη σελίδα του Nireas-IWRC στο Facebook: https://www.facebook.com/nireasiwrc

 

Δημοσιεύτηκε στο Παιδεία News

More To Explore

Articles in press

Σημαντική χρήση μεθαμφεταμίνης στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με Πανευρωπαϊκή Έρευνα – 20/03/24

Σημαντική χρήση μεθαμφεταμίνης στην Κύπρο, αλλά χαμηλότερα Eυρωπαϊκό μέσο όρο για άλλες ουσίες.   Πανευρωπαϊκή Έρευνα που διεξήχθη την άνοιξη του 2023, σχετικά με την

News

World Water Day – 22 March 2024

Economic, social and environmental prosperity of communities and protection of public health, food and energy systems rely on the equitable management of a well-functioning water

Scroll to Top