Ανανέωση συνεργασίας Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού Νηρέας με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου – 11/05/2022

Share This Post

Το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού Νηρέας του Πανεπιστημίου Κύπρου με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνει την ανανέωση της συνεργασίας του με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΕΕΚ) για το έτος 2022. Στα μέσα Απριλίου, υπογράφτηκε η νέα συμφωνία για το ερευνητικό πρόγραμμα DETECTION, που στοχεύει στη συνέχιση της παρακολούθησης ναρκωτικών ουσιών στα αστικά λύματα και με σκοπό τον υπολογισμό της κατανάλωσης των ουσιών αυτών σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρόεδρος της ΑΑΕΚ, Δρ. Χρίστος Μηνά και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Υποστήριξης Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Μάριος Δημητριάδης.

Η Κύπρος συμμετέχει μέσω του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού Νηρέας στην παρακολούθηση ναρκωτικών ουσιών στα αστικά λύματα ήδη από το 2012 στο πλαίσιο του Δικτύου SCORE – Sewage analysis CORe group – Europe. Η ΑΑΕΚ από το 2021 χρηματοδοτεί πλήρως την έρευνα αυτή, στο πλαίσιο της οποίας γίνεται συλλογή δειγμάτων κάθε εποχή του χρόνου για μία συνεχόμενη εβδομάδα, από έξι συνολικά σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων και στη συνέχεια γίνεται ανάλυση των δειγμάτων για τον υπολογισμό των συγκεντρώσεων μιας σειράς ναρκωτικών ενώσεων, καθώς και μεταβολιτών τους. Αφού μετρηθούν οι συγκεντρώσεις των ουσιών, η χρήση επιπλέον φυσικοχημικών παραμέτρων και κατάλληλων αλγορίθμων επιτρέπει τον υπολογισμό της κατανάλωσης κάθε ουσίας ως προς τον αριθμό των πολιτών που κατοικούν στην περιοχή που εξυπηρετεί ο κάθε σταθμός λυμάτων.

Το ερευνητικό πρόγραμμα DETECTION στοχεύει στον υπολογισμό των επιπέδων της χρήσης της αμφεταμίνης, της μεθαμφεταμίνης, του ecstasy (MDMA), της κοκαΐνης, της κάνναβης, της κεταμίνης, της ηρωίνης, της οξυκωδόνης και της μεφεδρόνης στις περιοχές της Λευκωσίας, της Λεμεσού, της Λάρνακας, της Πάφου και στην περιοχή της Αγίας Νάπας – Παραλιμνίου καθώς και στη διερεύνηση των εποχιακών μεταβολών που μπορεί να παρουσιάζει η χρήση τους.

Τα επιστημονικά ευρήματα της μελέτης αυτής αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για τη χάραξη πολιτικών στον τομέα της ουσιοεξάρτησης.

Δημοσιεύτηκε στο YgeiaWatch

Δημοσιεύτηκε στο παιδεία news

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πολίτης

More To Explore

Articles in press

Σημαντική χρήση μεθαμφεταμίνης στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με Πανευρωπαϊκή Έρευνα – 20/03/24

Σημαντική χρήση μεθαμφεταμίνης στην Κύπρο, αλλά χαμηλότερα Eυρωπαϊκό μέσο όρο για άλλες ουσίες.   Πανευρωπαϊκή Έρευνα που διεξήχθη την άνοιξη του 2023, σχετικά με την

News

World Water Day – 22 March 2024

Economic, social and environmental prosperity of communities and protection of public health, food and energy systems rely on the equitable management of a well-functioning water

Scroll to Top