Το Διεθνές Ερ. Κέντρο Νερού Νηρέας Παν. Κύπρου διοργανώνει το Διεθνές Επιστημ. Συνέδριο XENOWAC II

Share This Post

Το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού Νηρέας του Πανεπιστημίου Κύπρου προσκαλεί το κοινό στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο XENOWAC II με θέμα Challenges and solutions related to Xenobiotics and Antimicrobial Resistance in the Framework of Urban wastewater Reuse – Towards a Blue Circle Society. Το Συνέδριο, το οποίο πραγματεύεται την επαναχρησιμοποίηση των αστικών λυμάτων, θα πραγματοποιηθεί στις 10-12 Οκτωβρίου 2018, στη Λεμεσό.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται στο πλαίσιο της Δράσης COST ES1403 του Ευρωπαϊκού Δικτύου COST με την επωνυμία «New and emerging challenges and opportunities in wastewater reuse, NEREUS» και του Ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου ANSWER, με τίτλο «Antibiotics and mobile resistance elements in wastewater reuse applications: risks and innovative solutions» (H2020-MSCA-ITN-2015/675530), τα οποία συντονίζει η Διευθύντρια του Νηρέα, Δρ. Δέσπω Φάττα-Κάσινου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχει, με περισσότερες από 120 εργασίες, μεγάλος αριθμός καταξιωμένων επιστημόνων από διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του κόσμου, από Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ασία και Ευρώπη.

Παράλληλα, στο Διεθνές Συνέδριο θα οργανωθούν 3 συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης (roundtablediscussions) που θα καλύψουν θέματα όπως είναι η επαναχρησιμοποίηση των αστικών λυμάτων στην εποχή της κυκλικής οικονομίας (circulareconomy), η αντιμετώπιση των κινδύνων και των προκλήσεων για την προώθηση της ασφαλούς πρακτικής της επαναχρησιμοποίησης και η επεξεργασία των αστικών λυμάτων με διάφορες τεχνολογίες καθώς και το κόστος της. Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί με ένα υψηλού επιπέδου συζήτηση (paneldiscussion) με θέμα ″The future of water management″ στο οποίο θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ομιλητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Τεχνολογίας του Κοινού Προγραμματισμού για το Νερό (Water JPI) και το Norman Association. Στόχος της συζήτησης είναι η  ανάπτυξη επιστημονικού διαλόγου για την ανάδειξη των δυνατοτήτων και των προοπτικών που μπορεί να έχει ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και των φορέων με νομοθετική εξουσία για την προώθηση της θέσπιση σχετικών οδηγιών για την ασφαλή επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων.

Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται από τους διοργανωτές η εκδήλωση Water JPI,η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο του συνεδρίου από την Πρωτοβουλία Κοινού Προγραμματισμού «Water Challenges for a Changing World (Water JPI)» («Προκλήσεις Υδάτινων Πόρων για ένα Μεταβαλλόμενο Κόσμο») και θα λάβει χώρα στις 11 Οκτωβρίου 2018.

Η Επιστημονική και η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου εργάζονται πυρετωδώς για μια άρτια και υψηλού επιπέδου διοργάνωση, αντάξια των προτύπων που έχει θέσει το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού Νηρέας με τις έως τώρα δραστηριότητές του, στην οποία ο αριθμός των συμμετεχόντων αναμένεται να φτάσει τους 200. 

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του Συνεδρίου βρίσκεται στον σύνδεσμο 

www.xenowac2018.com/programme/

Στο Συνέδριο η Δρ. Δέσπω Φάττα-Κάσινου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος  Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και Διευθύντρια του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού «Νηρέας» του Πανεπιστημίου Κύπρου, απηύθυνε την εναρκτήρια ομιλία με τίτλο ²Operating parameters andoxidative damageme chanisms of Advanced Oxidation Processes against antibioticresistant bacteria and resistance genespresentin wastewater².  Η παρουσίαση της Δρ. Καραολιά με τίτλο ²Changes in urban wastewater bacterial community structure after the application of an MBR combined with solar photo-Fenton oxidation² απέσπασε το Bραβείο Kαλύτερης Προφορικής Παρουσίασης.

Το θέμα της παρουσίασης  αφορά τις αλλαγές στη δομή της βακτηριακής κοινότητας των αστικών λυμάτων μετά την εφαρμογή ενός βιοαντιδραστήρα μεμβρανών σε συνδυασμό με τη διεργασία ομογενούς οξείδωσης φώτο-Fenton υπό πραγματική ηλιακή ακτινοβολία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της παρουσίασής της,  αποτελεί μέρος της ερευνητικής της εργασίας, στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής, η οποία ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2019, υπό την επίβλεψη της Δρ. Δέσπως Φάττα-Κάσινου.

 

Δημοσιεύτηκε στο Παιδεία News

More To Explore

Articles in press

Αναβάθμιση των μονάδων επεξεργασίας αστικών λυμάτων της Μεσογείου – 11/07/24

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών και Τεχνικών Διεργασιών & Συστημάτων Νερού – Γαία, με συντονίστρια την Καθηγήτρια Δέσπω Φάττα-Κάσινου, και το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού Νηρέας του

Articles in press

Σημαντική χρήση μεθαμφεταμίνης στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με Πανευρωπαϊκή Έρευνα – 20/03/24

Σημαντική χρήση μεθαμφεταμίνης στην Κύπρο, αλλά χαμηλότερα Eυρωπαϊκό μέσο όρο για άλλες ουσίες.   Πανευρωπαϊκή Έρευνα που διεξήχθη την άνοιξη του 2023, σχετικά με την

Scroll to Top