ΑΠΚΥ: 3ος Κύκλος Σειράς Εξειδικευμένων Διαλέξεων Η χρήση των Biochar σε περιβαλλοντικές εφαρμογές

Share This Post

Έναν νέο τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων και ελέγχου της ρύπανσης με χρήση εναλλακτικών υλικών στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας παρουσιάζει ο Δρ. Μαρίνος Στυλιανού, χημικός μηχανικός και μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού  στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» τουΑνοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) στη διάλεξη με τίτλο «Η χρήση των Biochar σε περιβαλλοντικές εφαρμογές».Η διάλεξη είναι η πρώτη του 3ου Κύκλου της Σειράς εξειδικευμένων διαλέξεων σε θέματα Διαχείρισης & Μηχανικής Περιβάλλοντος και Χημικής Μηχανικής που διοργανώνει το ΑΠΚΥ και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 μεταξύ 16:15 και 18:15 στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου στα Λατσιά (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά, Λευκωσία). 

Η διάλεξη πραγματεύεται τα αποτελέσματα της έρευνας που καταβάλλει η ερευνητική κοινότητα για την αναγνώριση υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες περιβαλλοντικές εφαρμογές ως αντικατάστατο του ενεργού άνθρακα. Ένα από αυτά τα υλικά είναι το βιοεξανθράκωμα (biochar), το οποίο μπορεί να παραχθεί από διάφορα είδη αποβλήτων, κατάλοιπα ή υποπροϊόντα οικιακών και απορριμμάτων κήπου, κτηνοτροφικών αποβλήτων, αγροτικών και βιομηχανικών αποβλήτων, φυκιών κ.ά.  Η χρήση του biochar έχει προταθεί για διάφορες περιβαλλοντικές εφαρμογές: ως μέσο αποκατάστασης ρυπασμένου εδάφους και νερού, για απομάκρυνση ανόργανων και οργανικών ρύπων, για δέσμευση αερίων, για βελτίωση του εδάφους, κ.ά.

O Δρ. Μαρίνος Στυλιανού είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός (2002) και Διδάκτωρ Μηχανικός (2012) της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εργάζεται ως ερευνητής από το 2002 μέχρι σήμερα και συμμετείχε σε πολλά ευρωπαϊκά και μη έργα. Από το 2012 μέχρι και το 2018 ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο ΝΗΡΕΑΣ στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι συν-συγγραφέας 31 δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, 49 ανακοινώσεων σε διεθνή συνέδρια και 2 κεφαλαίων σε βιβλία και κριτής σε 12 επιστημονικά περιοδικά.

Την ευθύνη της Σειράς των εξειδικευμένων διαλέξεων για την περίοδο Οκτώβριος 2019 – Μάιος 2020, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» του ΑΠΚΥ, έχουν το Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής & Μηχανικής Αειφορίας με επικεφαλής τον Επίκουρο Καθηγητή Αντώνη Ζορπά και το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων με επικεφαλής τον Καθηγητή Γιάννη Βογιατζάκη.

Όλες οι διαλέξεις της Σειράς θα πραγματοποιηθούν στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (4ος όροφος, Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά) και θα είναι ανοικτές στο κοινό. Τη Σειρά υποστηρίζουν το γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ο Σύνδεσμος Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος Κύπρου, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και η Cyta.

 

Δημοσιεύτηκε στο Παιδεία News

More To Explore

Articles in press

Σημαντική χρήση μεθαμφεταμίνης στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με Πανευρωπαϊκή Έρευνα – 20/03/24

Σημαντική χρήση μεθαμφεταμίνης στην Κύπρο, αλλά χαμηλότερα Eυρωπαϊκό μέσο όρο για άλλες ουσίες.   Πανευρωπαϊκή Έρευνα που διεξήχθη την άνοιξη του 2023, σχετικά με την

News

World Water Day – 22 March 2024

Economic, social and environmental prosperity of communities and protection of public health, food and energy systems rely on the equitable management of a well-functioning water

Scroll to Top