Ανακοίνωση Έναρξης Δραστηριότητας

Share This Post

Έναρξη πρωτοπόρου προγράμματος προσδιορισμού βακτηρίων ανθεκτικών σε αντιβιοτικά, σε αστικά λύματα στην Ευρώπη, από το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού Νηρέας του Πανεπιστημίου Κύπρου

*ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΡΟΥ ΝΗΡΕΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά θεωρείται σήμερα ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της δημόσιας υγείας. Ο αριθμός των ειδών των βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Πολλές βακτηριακές λοιμώξεις ανθίστανται στις θεραπείες με χρήση συχνών συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών.

Με τη λήψη αντιβιοτικών, τα ευαίσθητα σε αυτά βακτήρια σκοτώνονται, ενώ τα ανθεκτικά παραμένουν και συνεχίζουν τον πολλαπλασιασμό τους. Για το λόγο αυτό η κατάχρηση των αντιβιοτικών θέτει σε κίνδυνο τη χρησιμότητα των φαρμάκων που είναι πραγματικά ουσιώδη όπλα στην ιατρική. Η μείωση της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της προκαλούμενης ανθεκτικότητας.

Αποτέλεσμα της αυξανόμενης αντοχής των βακτηρίων στα αντιβιοτικά είναι και η παρατηρούμενη έξαρση των νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς, με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας, της διάρκειας νοσηλείας των ασθενών, ακόμη και της θνησιμότητας και τελικά την οικονομική επιβάρυνση των συστημάτων υγείας.

Οι σταθμοί επεξεργασίας αστικών λυμάτων αποτελούν σήμερα μία σημαντική πηγή διάδοσης μικροβιακών στελεχών που έχουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Μέσω της διοχέτευσης επεξεργασμένων λυμάτων στο περιβάλλον η ανθεκτικότητα μεταφέρεται επίσης σε αυτό. Σημειώνεται ότι οι υφιστάμενες μέθοδοι επεξεργασίας των αστικών λυμάτων δεν μπορούν να απομακρύνουν τα βακτήρια αυτά πλήρως. Κατά μέσο όρο, μια αστική μονάδα επεξεργασίας λυμάτων απορρίπτει περισσότερα από 1012 βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά ανά ημέρα στο περιβάλλον, διευκολύνοντας έτσι την οριζόντια μετάδοση των ανθεκτικών στελεχών από τα βακτήρια που βρίσκονται στα αστικά λύματα στα βακτήρια που βρίσκονται στη φύση.

Πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ, WHO) υπογράμμισε και πάλι την ανάγκη για συντονισμένη προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος της ανθεκτικότητας των μικροβίων. Σύμφωνα με αυτή την ανάγκη και τους σχετικούς στόχους του ΠΟΥ, η Πέμπτη Ομάδα Εργασίας του NORMAN Association (http://www.norman-network.net/?q=node/106) έχει ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα την έναρξη προγράμματος που στόχο έχει τον προσδιορισμό τόσο των ανθεκτικών βακτηρίων όσο και των  γονιδίων που μεταφέρουν την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά στα επεξεργασμένα λύματα, μέσω εξειδικευμένων πρωτοκόλλων συλλογής δειγμάτων και ανάλυσής τους. Η εργασία αυτή περιλαμβάνει ήδη μεγάλο αριθμό ερευνητικών φορέων από χώρες όπως η Κύπρος, Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ισραήλ, Τουρκία, Νορβηγία, Φιλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη τέτοια δραστηριότητα που πραγματοποιείται σε τέτοια μεγάλη κλίμακα.

Το γενικό συντονισμό και υλοποίηση του προγράμματος αυτού, έχει το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού Νηρέας του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο της Δρέσδης (TU Dresden) και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούη (Karlsruhe Institute of Technology) της Γερμανίας. Η χρηματοδότηση για την υλοποίηση της σημαντικής αυτής δραστηριότητας δίδεται από τo Ευρωπαικό Δίκτυο NORMAN (http://www.norman-network.net).

 

Δημοσιεύτηκε στο Παιδεία News

More To Explore

Articles in press

Σημαντική χρήση μεθαμφεταμίνης στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με Πανευρωπαϊκή Έρευνα – 20/03/24

Σημαντική χρήση μεθαμφεταμίνης στην Κύπρο, αλλά χαμηλότερα Eυρωπαϊκό μέσο όρο για άλλες ουσίες.   Πανευρωπαϊκή Έρευνα που διεξήχθη την άνοιξη του 2023, σχετικά με την

News

World Water Day – 22 March 2024

Economic, social and environmental prosperity of communities and protection of public health, food and energy systems rely on the equitable management of a well-functioning water

Scroll to Top