Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού Νηρέας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνει ότι κατά τη συνεδρίαση του στις 6 Νοεμβρίου 2018, διόρισε τον Δρα Ιωάννη Διαλυνά, Λέκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, ως νέο μέλος του Συμβουλίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Νηρέα έχει την ευθύνη χάραξης της στρατηγικής ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του Ερευνητικού Κέντρου σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το Συμβούλιο έχει επίσης την ευθύνη για τη διαμόρφωση της πορείας και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του Ερευνητικού Κέντρου.
Ο Δρ. Διαλυνάς έλαβε τον τίτλο του Πολιτικού Μηχανικού από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 2011, εστιάζοντας στη Μηχανική Διαχείρισης Υδατικών Πόρων. Έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (M.Sc.) από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Georgia Tech (Ατλάντα, Τζόρτζια, ΗΠΑ) το 2013 και τον τίτλο του Διδάκτορα (Ph.D.) στο αντικείμενο της υδρολογίας και μηχανικής υδατικών πόρων από την ίδια Σχολή το 2017. Ακολούθως εργάσθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Georgia Tech μέχρι το Μάιο του 2017, και στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του University of California, Irvine (Καλιφόρνια ΗΠΑ), μέχρι το Μάιο του 2018, όταν και ανέλαβε καθήκοντα ως Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η έρευνά του εστιάζει σε σημαντικά προβλήματα επιστημονικού και κοινωνικο-οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως η παγκόσμια κλιματική αλλαγή, οι φυσικοί κίνδυνοι και η βιωσιμότητα των υδατικών πόρων και έχει προσελκύσει το δημόσιο και επιστημονικό ενδιαφέρον. Βραβεύθηκε από τη NASA με την Υποτροφία Γης και Διαστημικής (2016) για την έρευνά του στην επιρροή υδρολογικών διεργασιών στην ανταλλαγή διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ εδάφους και ατμόσφαιρας και είναι μέλος στην Τεχνική Επιτροπή Οικο-υδρολογίας της Αμερικάνικης Γεωφυσικής Ένωσης (AGU). Πρόσφατα συνέβαλε ως συγγραφέας στην 2ηΑξιολόγηση Κύκλου του Άνθρακα (2nd State of the Carbon Cycle Report; SOCCR2) του Επιστημονικού Προγράμματος Κλιματικής Αλλαγής των ΗΠΑ (2018), η οποία περιλαμβάνει σημαντικά επιστημονικά ευρήματα σχετικά με την επιστήμη του κύκλου του άνθρακα με επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή και αποτελεί βάση της 4ης Εθνικής Κλιματικής Αξιολόγησης της Κυβέρνησης των ΗΠΑ (NCA4).
Στο Συνέδριο η Δρ. Δέσπω Φάττα-Κάσινου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και Διευθύντρια του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού «Νηρέας» του Πανεπιστημίου Κύπρου, απηύθυνε την εναρκτήρια ομιλία με τίτλο ²Operating parameters andoxidative damageme chanisms of Advanced Oxidation Processes against antibiotic–resistant bacteria and resistance genespresentin wastewater². Η παρουσίαση της Δρ. Καραολιά με τίτλο ²Changes in urban wastewater bacterial community structure after the application of an MBR combined with solar photo-Fenton oxidation² απέσπασε το Bραβείο Kαλύτερης Προφορικής Παρουσίασης.
Το θέμα της παρουσίασης αφορά τις αλλαγές στη δομή της βακτηριακής κοινότητας των αστικών λυμάτων μετά την εφαρμογή ενός βιοαντιδραστήρα μεμβρανών σε συνδυασμό με τη διεργασία ομογενούς οξείδωσης φώτο-Fenton υπό πραγματική ηλιακή ακτινοβολία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της παρουσίασής της, αποτελεί μέρος της ερευνητικής της εργασίας, στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής, η οποία ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2019, υπό την επίβλεψη της Δρ. Δέσπως Φάττα-Κάσινου.
Δημοσιεύτηκε στο Παιδεία News